Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
medicamentele pacientei insirate pe biroul de consultatie
Acum o saptamana o pacienta a venit la o consultatie in policlinica. Masurarea tensiunii arteriale a evidentiat o valoare de 85/40 mmHg. Nu cunoastea medicamentele luate in ziua consultatiei, venise pentru ameteli, stari de lesin, dureri de cap.
Am chemat-o in consecinta cu toate medicamentele de acasa, sa vina cu ele la cabinet, a doua zi si sa nu mai ia nici un medicament pana a doua zi.
Pacienta a venit a doua zi, cu doua plase de medicamente, din care am selectat, cate o cutie din fiecare categorie. Poza de pe biroul din cabinet este ce vedeti in imaginea de mai jos:
In total sunt nu mai putin de 27 de medicamente, multe din aceeasi categorie. Paine cu franzela si graham, erau 4 antihipertensive din aceeasi categorie, 3 betablocante, multe analgetice etc.
Nici cu medicamentele desertate, pacienta nu stia ce luase in zilele precedente.
La reconsult era insotita de apartinatori, mirati si ei de vraistea din sertarele (dulapul plin de medicamente in dezordine).
Am incercat sa aflu modalitatea dupa care pacienta lua medicamentele. Nu m-am abtinut de la ironie si am pus intrebarea: le luati o zi dintr-un sertar si o zi din celalalt, dupa cum va inspira, faceti un mic bufet suedez din medicatie?
Aspectul complet necontrolat al medicatiei, ma impinge sa fac o analiza a modului cum se ajunge la aceste situatii, odata cu fiecare consultatie.
Ce am prezentat acum este un aspect frecvent al practicii medicale si o regula dupa care imi conduc analiza cazului si conduita terapeutica.
Cum se ajunge la situatia aceasta? Puteti fi tentati sa dati vina pe medicul de familie, pe specialisti, pe sistemul medical, pe pacienta, pe multi altii.
Gasirea vinovatilor nu scade defel incidenta si consecintele unei medicatii complet aleatoare.
Daca aveti parinti, sa stiti ca nu este destul sa-i plimbati pe la cei mai mari medici, nici sa le dati bani de medicamente, nici sa-i aduceti la UPU cu SMURD si ambulantele noi aeriene, a avea grija de parinti, rude, cei dragi inseamna sa vedeti ce au in sertarul cu medicamente, cum le iau, sa faceti ordine acolo si sa verificati urmarea medicatiei de catre cei despre care sustineti ca va sunt dragi.
Actul medical este cu folos daca este potrivit si mai ales daca este urmat conform indicatiilor medicului.

Postarea de fata arata inutilitatea mersului la prea multi doctori si netinerea de nici unul, nici macar de medicul de familie. Mai arata complianta scazuta la tratament (sub 10% in Romania), polipragmazia, nesocotirea medicatiei prezente, a medicatiei recomandate de specialistul coleg, sugrumarea medicului de familie de o legislatie care il impiedica sa faca consultatiile necesare in baza nevoilor reale, pe care numai medicul le stie, distrugerea profesiei de farmacist si multe alte handicapuri ale sistemului sanitar schilodit de reformele guvernarilor care din 1989 au distrus mostenirea lasata de Carol Davila, fondatorul sistemului sanitar din Romania.

Postarea ofera informatia necesara celor care se numesc fii si apartinatori, de a se chiar implica in tratamentul celor de care le pasa: mergeti la parinti si verificati ce au in sertarul lor cu medicamente si cum le iau. Invatati-va parintii cum sa-si ia medicamentle, mergeti impreuna cu ei la medicul de familie sau la specialist si aflati rostul medicamentelor, care nu se intrerup in ruptul capului si care nu sunt esentiale, mergeti la farmacia independenta de unde le luati si macar imprieteniti-va cu farmacistul, care este ultimul cadru medical in esalonul medical ce mai poate face ceva in acest sens, este specialistul in medicament si ultima persoana cu calificare medicala care mai sta de vorba cu pacientul, stie despre ce fac medicamentele, despre doze, despre efectele lor adverse, despre nepotrivirile si interactiunile medicamentoase si va poate suplini cu brio cand lipsiti o vreme mai indelungata de la casa parinteasca.
Daca vreti sa chiar faceti ceva pentru cei dragi, bolnavi, puteti sa faceti asta inainte sa va revoltati ca sistemul sanitar nu este bun, cotrobaiti in dulapurile cu medicamente si faceti ordine acolo si verificati ce iau cei pe care pretindeti ca-i iubiti.
Astfel, pretentia dv. de iubire si grija devine chiar reala si va primi cu siguranta o mare rasplata incepand din viata asta si inmiit acolo Sus.
Ajutor de Sus si indrumare sa puteti avea grija cu adevarat de cei dragi!